由芙蓉中华中学马来文学会主办的“传统美食烹饪活动——椰浆饭”,于2025年5月24日(六)在学校宿舍食堂热烈展开。本次活动由Cikgu Rohaya带领,并由Cikgu Norlina与Cikgu Chee协助执行,旨在让学生有机会亲身学习各族传统饮食文化的烹饪技艺。
此次活动中,学生亲自下厨学习烹煮马来传统美食——椰浆饭。许多学生表示,平日只是在马来摊位购买椰浆饭,这次能够自己动手制作,倍感兴奋与满足。
透过这项实践活动,学生不仅有机会及空间学会如何烹煮,也进一步了解各种民族美食所使用的材料与背后的文化传统意义。
【Persatuan Bahasa Melayu | Aktiviti memasak makanan tradisional Nasi Lemak】
Guru Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Tinggi Chung Hua, Seremban yang dipimpin oleh Cikgu Rohaya dan dibantu oleh Cikgu Norlina dan Cikgu Chee telah memberi peluang kepada pelajar untuk belajar memasak makanan tradisi pelbagai kaum.
Pada kali ini, pelajar diberi peluang memasak nasi lemak yang dimasak di ruangan kantin Hostel. Pelajar sangat gembira kerana berjaya menghasilkan masakan yang selama ini mereka hanya mampu beli di gerai melayu.
Pendedahan sebegini dapat memberi ruang dan peluang belajar memasak makanan tradisi dan mengetahui bahan yang digunakan dalam setiap masakan kaum lain.